Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας - Δελτίο Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (Α/RES
Φωτογραφία: Juan Cruz Mountford στο unsplash

/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο εορτασμός αυτός αντανακλά τη σπουδαιότητα του θεσμού της οικογένειας στην κοινωνία. Ως οικογένεια ορίζεται μια ομάδα προσώπων που συνδέονται με δεσμούς αίματος, γάμου ή υιοθεσίας. Τα μέλη της αλληλεπιδρούν και αλληλοεπικοινωνούν, παίζοντας τους κοινωνικούς ρόλους του συζύγου και της συζύγου, της μητέρας και του πατέρα, του αδελφού και της αδελφής, δημιουργώντας μια κοινή κουλτούρα” (
Burges & Locke 1953). Οι αλλαγές που βιώνουμε διαρκώς στην κοινωνία έχουν δημιουργήσει νέες και ποικίλες μορφές οικογενειών. 




Οι μορφές της οικογένειας πλέον είναι:

· Πυρηνική: Αποτελείται από δύο γονείς και τα παιδιά τους. Μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, τα οποία μπορεί να είναι είτε βιολογικά ή υιοθετημένα.

· Μονογονεϊκή: Αποτελείται από ένα γονέα και ένα ή περισσότερα παιδιά.

· Διευρυμένη ή εκτεταμένη οικογένεια: Αποτελείται από περισσότερους από δύο ενήλικες (παππούς, γιαγιά…) που σχετίζονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος.

· Ομοφυλοφιλική: Σχηματίζονται από δύο ομοφυλόφιλους γονείς και ένα ή περισσότερα παιδιά.

· Σύνθετη - ανασυγκροτημένη: Σχηματίζεται από δύο γονείς που έχουν ήδη διαφορετικά βιολογικά παιδιά ο καθένας.

· Υποδοχής: Αποτελείται από ένα ζευγάρι ή έναν ενήλικα που φιλοξενεί προσωρινά ένα ή περισσότερα  παιδιά, μέχρι να βρουν ένα μόνιμο σπίτι.

· Χωρίς παιδιά: Σχηματίζεται από δύο ενήλικες, ετερόφυλους ή ομόφυλους που δεν έχουν παιδιά.

· Παππούδων: Παππούδες που φροντίζουν τα εγγόνια τους, επειδή οι γονείς ή τα έχουν εγκαταλείψει, ή έχουν πεθάνει ή έχουν προβλήματα εθισμού ή νομικού χαρακτήρα.

· Πολυπολιτισμική: Πρόκειται για μεικτή οικογένεια με γονείς ή με παιδιά από διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, είτε βιολογικά είτε υιοθετημένα.

Η οικογένεια, πέρα από το σκοπό της βιολογικής αναπαραγωγής, έχει στόχο την εκπαίδευση των μικρότερων μελών της, ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία, καθώς και την προστασία και την υποστήριξη αυτών. Ταυτόχρονα, ασκεί σημαντική επιρροή στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, διαμορφώνει τις αξίες των μελών της και τους μαθαίνει πως οι αποφάσεις και οι πράξεις τους έχουν συνέπειες τόσο στο  άτομο όσο και στο σύνολο.
 
Ο εορτασμός του θεσμού της οικογένειας κάθε χρόνο καθρεφτίζει τη σπουδαιότητα του ρόλου της, ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Η επίδραση των γονέων, όταν γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να είναι καρποφόρα για τα παιδιά καθώς μπορεί να προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια, ενισχυμένη εικόνα εαυτού, κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και συμβίωσης.
 
Το Κέντρο Πρόληψης “Άρηξις”, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και τη συμβολή της οικογένειας στις αποφάσεις και τις πράξεις των νεότερων μελών, προσφέρει τη δυνατότητα σε γονείς της κοινότητας να συμμετέχουν σε ομάδες γονέων καθώς επίσης και να έχουν ατομικά ραντεβού Συμβουλευτικής.  Οι παροχές έχουν ως στόχο να αναπτύσσεται μέσα στις οικογένειες η ασφάλεια, η επικοινωνία και ο σεβασμός που χρειάζονται όλα τα μέλη της αλλά κυρίως τα νεότερα προκειμένου να έχουν τις βάσεις για να χτίσουν υγιείς σχέσεις. Μέσω της “εκπαίδευσης” των γονέων δίνεται η δυνατότητα στα μικρότερα μέλη να διαχειρίζονται καταστάσεις κρίσεων και να παίρνουν αποφάσεις αναλύοντας τα δεδομένα και νιώθοντας πάντα πως υπάρχει ένας ενήλικας - στήριγμα (ο γονιός)  με τον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν και να διαχειρίζονται θέματα και προκλήσεις της καθημερινότητας.


Επιμέλεια κειμένου: Ταβουλάρη Καλλιόπη - Ψυχολόγος
 
  
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις”
Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών) και την Περιφέρεια Αττικής.
Σμύρνης 28 (2ος όρ.), Αιγάλεω, τηλ: 210 5313243 e-mail: kp.arixis@yahoo.gr, http://kentroprolipsisarixis.blogspot.com, fb: kp.arixis, ig: kparixis