7 Απριλίου 2024 : Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Η Υγεία μου, Δικαίωμά μου
Στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024, με το μήνυμα “Η Υγεία μου, Δικαίωμά μου”, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την Κυριακή 7 Απριλίου, ημέρα ίδρυσής του, τα 76 χρόνια λειτουργίας του.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει την υγεία ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς ως την απουσία νόσου ή ασθένειας. Επιπλέον, θεωρεί την προαγωγή της ψυχικής υγείας αναπόσπαστο κομμάτι της θεωρίας και της πρακτικής της προαγωγής υγείας.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο σύνταγμά τους. Συνεπώς, οι παροτρύνσεις της φετινής εκστρατείας του Π.Ο.Υ. για τους πολίτες είναι: «Να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου στην περίθαλψη, να λαμβάνεις τις αποφάσεις για την υγεία σου, να προστατεύεις την πρόσβασή σου σε υπηρεσίες υγείας ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και να έχεις την υγεία ως προτεραιότητα». Επιπλέον, για τους κυβερνώντες η παρότρυνση είναι η εξής: «Σεβαστείτε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία, μάθετε τις ανάγκες των πολιτών, δώστε τη δυνατότητα να συμμετέχουν, ενισχύστε με πόρους και στρατηγικές αποφάσεις την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τηρήστε τη διαφάνεια».
Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και διακηρύξεις, έχει υπολογιστεί ότι οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας περισσότερων από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη δεν καλύπτονται!
Στο Κέντρο Πρόληψης “Άρηξις”, από το 2002, έτος έναρξης της επίσημης λειτουργίας του, στον πυρήνα του έργου μας βρίσκονται οι δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας. Η ψυχική υγεία μπορεί να ανθίσει μέσα από την καλλιέργεια των προσωπικών ικανοτήτων, των αποθεμάτων και των ψυχολογικών δυνατών σημείων, καθώς επίσης με την ενδυνάμωση των κοινοτικών πόρων για την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και τη βελτίωση της ευεξίας και ποιότητας ζωής των ανθρώπων και των κοινοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη και βελτίωση της ψυχικής υγείας γενικότερα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αποφάσεις και δράσεις σε πολλά επίπεδα: στο κέντρο βρίσκεται το ατομικό επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί, αν δεν υποστηριχθεί από το κοινοτικό, κοινωνικό, κρατικό και τελικά το διεθνές/παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγές:
1. https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2024
4. World Health Organization(2001), Basic documents, 43rd edn. Geneva, World Health Organization, σ. 1.
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις”
Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών) και την Περιφέρεια Αττικής. Σμύρνης 28 (2ος όρ.), Αιγάλεω, τηλ: 210 5313243
e-mail: kp.arixis@yahoo.gr, http://kentroprolipsisarixis.blogspot.com, fb: kp.arixis, ig: kparixis